Пожари достигнаха до колонията от пеликани в Защитената местност Калимок-Бръшлен. За

...
Пожари достигнаха до колонията от пеликани в Защитената местност Калимок-Бръшлен. За
Коментари Харесай

Пожари достигнаха до колонията пеликани в "Калимок-Бръшлен"

Пожари доближиха до колонията от пеликани в Защитената околност " Калимок-Бръшлен ". За огнища, разпалвани поредно в няколко дни в землищата на тутраканските села Цар Самуил и Нова Черна, сигнализираха от Сдружение на туризма в Тутракан.

Над 5 600 дка тръстика, суха растителност и единични дървета бяха наранени единствено при първия от пожарите.

В Защитена околност " Калимок-Бръшлен " се намира една от трите гнездови колонии на къдрогравия пеликан у нас.

По информация от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ от пожарите в края на март са изгорели към 13 000 дка растителност – главно големи тръстикови масиви.



В битката с огъня се включват и екипи на пожарната, и от Сдружението за развиване на туризма в Тутракан. А местността е такава, че мъчно може да влезе там техника, която да помогне, съобщи Кристиян Якимов, от Сдружението за развиване на туризма. Според него пожарите са съзнателно запалени.

Свободните площи, за които става въпрос са в действителност част от Защитената околност " Калимок-Бръшлен " и са под ръководството на Министерството на околната среда и водите.

Преди година Българско дружество за защита на птиците и Сдружението за развиване на туризма в Тутракан построиха по план платформи, където да гнездят пеликаните. Поставени бяха и макети, които да притеглят птиците.

По информация от екоинспекцията в Русе не са открити починали птици, само че поради това, че водоплаващите са в гнездови интервал, заплахата е огромна.

" Единствено посоката напразно е тази, която е избавила пеликаните да не бъдат достигнати от огъня ", разяснява Кристиян Якимов.

Ниското равнище на водата е причина на платформата гнездящите двойки да са единствено 30.



Топлата зима пък е причина от Сдружение на туризма да не съумеят да инсталират и втора платформа.

Пеликаните са пристигнали вместо в края на януари, още в края на декември. Но има и добра вест. Излюпени са първите дребни пеликанчета.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Свилен Чешмеджиев, БДЗП
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР